Om digitalkameror
Se även MacWorld nr 7 2000
NY KAMERA TILL SEMESTERRESAN
Om att skala bilder
Skala med Photoshop
Om att scana in bilder
Om att arbeta med scanner .

Inför semestern vill många köpa en ny kamera och de nya digitalkamerorna är ett frestande val. Men är de bra och hur skall man väja? Grovt kan man dela in kameror i tre grupper: vanliga kameror, digitalkameror med mindre än 2 Mpixel och digitalkameror med mer än så. Vilken du skall välja beror på vad du skall ha bilderna till och din plånbok.

Internet
Om du vill sända bilder på Internet för att berätta om semesterminnen så kan en bild 15x10 cm med samma upplösning som datorns bildskärm 72 dpi bli bra. 72 dpi betyder att bilden har 72 färgpunkter per tum (dot per inch dpi eller pixel per inch ppi) vilket motsvarar ca 3 punkter per mm. Med 15 x 10 cm blir en sådan bild 375 kbyte stor. Men för att spara utrymme brukar man packa eller komprimera bilden och på Internet används två format, GIF och JPG eller jpeg som det ibland kallas. JPG är det vanligaste för fotografiska bilder. Packningen i jpg-format kan ske olika mycket i en skala från 1 som är hårdast till 8 som har bäst kvalitet. Vid varje komprimering som sker när du skriver ned den på kamerans eller datorns minne förstörs bilden litet grand. Det bör därför ske så få gånger som möjligt. Men du kan titta på den utan att det gör något. Komprimeringsgrad 4 är vanligt och då blir filn som skall visas på Internet eller med e-mail ungefär 50 kbyte stor.

Utskrift
Skall bilden skrivas ut eller tryckas i bok är kraven betydligt högre. Det behövs minst 200 dpi för att det skall bli bra. En bra skrivare har 1200 dpi eller mer för att färger och gråskalor skall bli bra utan att bilden ser kornig ut. Men en bläckstrålepunkt och en bildskärmspunkt är inte samma sak. Bildskärmspunkten kan ha olika ljusstyrka men bläckstrålen endast två – antingen finns den eller inte. Det behövs således många bläckstrålepunkter för att motsvara en bildskärmspunkt. Därför ger 72 dpi på en bildskärm ofta bättre bild än 600 dpi på en bläckstråleskrivare.

Beskärning
Så här kan du räkna för den färdigt beskurna bilden
Upplösning 72 dpi:
15 x 10 cm = 6 x 4 tum med 72 dpi = 432 x 288 pixel = 125 kpixel för hela bildens yta.
Det motsvarar 375 kbyte i en opackad TIF-fil och ca 50 kbyte i jpg(4)-packat format
Upplösning 200 dpi:
15 x 10 cm = 6 x 4 tum med 200 dpi = 1200 x 800 = 960 kpixel
Det motsvarar 2.7 Mbyte i en opackad TIF-fil och ca 200 kbyte i jpg(4)-packat format.

Har du zoom och vidvinkel på kameran så kanske du kan få rätt bild med det samma. Men ofta vill man beskära och förstora något. Det innebär att den fotograferade bilden måste ha mycket högre upplösning än den färdiga. Det dubbla är en bra tumregel, men fotograferar du farmor vid torpet och vill kunna se hur hon ler räcker inte det.

Kamera och scanner
För Internet kan man således välja en billig digitalkamera med ca 1 Mpixel per bild. Men för bilder på papper behövs minst 2 Mpixel. Då kan en vanlig kamera, en scanner och några råd på vägen vara ett billigare alternativ. En bra kamera och scanner kostar ca 4 000:- och ger samma kvalitet som en digitalkamera för 12 000:-. För skillnaden 8000:- kan man köpa mycket film.

När du digitaliserar bilden med scanner så använd 300 eller 600 dpi. För filmen med 24 x 36 mm bildruta motsvarar det 1200 – 2400 dpi. Moderna datorer är så snabba att det inte finns någon anledning att arbeta med lägre kvalitet än så. När du beskurit och behandlat bilden så kan man med de flesta bildprogram skala om den till önskat format och upplösning.
För Internet är det 72 dpi och bildbredd högst ca 600 punkter. Det ger 20 cm bild på skärmen.
För utskrift och arkivering för kommande behov rekommenderar jag 300 - 600 dpi med den bildstorlek som du önskar i färdigt skick. Använd gärna TIF eller komprimerad TIF. Då kan bilden skrivas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Vill du spara minne så använd jpg med komprimeringsgrad 8 om ditt program klarar det.

Bildlagring
För digitalkameror finns olika möjligheter att lagra och överföra bilden till datorn. Det vanligaste lagringsmediet är små kort som finns i två typer Compact Flash och Smartmedia. De rymmer från 8 till 64 Mbyte och kommer snart med upp till 250 Mbyte kapacitet. För 32 Mbyte får man betala ungefär 1000:- och det räcker till att lagra från hundra bilder i låg kvalitet till 20 bilder i hög kvalitet.
Överföringen till datorn sker oftast så att man sätter kortet i en speciell hållare som är ansluten till datorns USB eller parallellport. Det finns också kameror som man kan ansluta direkt till datorns USB-port. Då behövs bara en liten USB-kabel och det är ju mycket praktiskt.

Det finns också kameror med diskett som lagringsmedium. Men innan du köper en sådan bör du tänka sig för noga. En diskett rymmer bara ett fåtal bilder. Dessutom behöver man en diskettenhet i sin dator och de flesta nya datorer saknar diskettmöjlighet.

Det finns en tredje möjlighet som heter Firewire och liknar USB. Den har mycket hög kapacitet och har blivit standard för digitala filmkameror.

Lycka till