TROSTAD - Nilssongården
.


Utmed gamla vägen från Råberga mot Björnsholm ligger först Nilssongården på höger sida. Den innehades vid sekelskiftet av Nils Gustaf Nilsson f 1833 i Lofta, hans hustru Gustafva Edling och son Hjalmar f 1881. De arrenderade tidigare Gamleby prästgård men ville ha eget och köpte Trostad.
Det sägs, att när Gustav Nilssons son Hjalmar blev giftasvuxen så slog han sina lovar hos Kornell's i Råberga. Till sist tog han mod till sig och frågade Kornell, som var liten men ändå respektingivande, om det gick för sig med ett gifte. Kornell visste allt vem det gällde men han var mycket skämtsam, "Jodå", sa han, "jag skall gå in och hämta Tora." "Jaa...", sa Hjalmar och skrapade med foten. "Det var kanske inte Tora saken gällde utan Valborg".

Det var så på den tiden att man gifte bort döttrarna i turordning. Men det blev Valborg ändå.

Hjalmar och Valborg gifte sig och arrenderar en tid Stengårdsnäs där Tord föds 1915 innan de återvänder till Trostad där Birgit föds 1921.
Så förvärvar Hjalmar Hasselby 1923 och hade en tid två gårdar.

Så här berättar Helga Hast, dotter till Amanda Larsson på Trostad:
"Min syster Greta arbetade hos Gustav Nilsson på Trostad. Hon kom dit när hon var bara 12 år gammal. Vi gick och hälsade på henne i bland och det hände att vi köpte mjölk där. Vi brukade sitta på kökssoffa och vänta tills det blev färdigmjölkat. När Greta blev äldre fick hon hjälpa till med mjölken och min mor, Amanda kom och hjälpte henne i början. Det var en jobbig tid för Greta, men samtidigt trivdes hon bra där.
Greta och en annan flicka Alva som också arbetade där skojade med Gustav Nilsson och det tyckte han om. Alva gifte sig senare med min bror Gustaf och de flyttade till Stockholm.”
Ivar Svanström blev arrendator på Trostad i många år innan han slutligen köpte den. Han byggde samman husen med gångar för han fick stor familj.

Det är nära att allt brinner upp. Margit eldar vid en hyggesbränning och det brinner så bra att matkällaren närmast gamla vägen ryker med.

Gunnar Wingerstad tar över och flyttar dit sin verkstad från gamla brandstation i Björnsholm

Trostad 1903 på Gustav Nilssons tid.

Lägg märke till ox-/hästvandringen på vänstra logen. Där gick oxar, senare hästar runt för att dra tröskan.
Det lilla bostadshuset till vänster kallades 'Lillstugan' och hade ett rum där Viktor Andersson och hans familj bodde 1920.
Lockomobilen i Lofta besökte olika gårdar. En gång 1933 stod den på stallbacken mellan de två logarna och tröskverket i den hitre. Ett lass med säd stod och lastade av och ett nytt var på väg men fick vänta på vägen hitom boningshusen. Körkarlen gick och hjälpte till och då passade hästarna på att gå ned i diket och beta så att hela lasset välte.
I det lilla huset till vänster om stora boningshuset bodde Arvid Andersson och straxt hitom byggde Arvid sitt första garage för personbilen 1928. Arvid och hans fästmö Rut flyttade till övervåningen hos Kornell då de gifte sig.
Den hitre logen är riven och ersatt med en större där Wingerstads verkstad nu finns.

Så här berättar Helga Hast, dotter till Amanda Larsson på Trostad:
"Min syster Greta arbetade hos Gustav Nilsson på Trostad. Hon kom dit när hon var bara 12 år gammal. Vi gick och hälsade på henne i bland och det hände att vi köpte mjölk där. Vi brukade sitta på kökssoffa och vänta tills det blev färdigmjölkat. När Greta blev äldre fick hon hjälpa till med mjölken och min mor, Amanda kom och hjälpte henne i början. Det var en jobbig tid för Greta, men samtidigt trivdes hon bra där.
Greta och en annan flicka Alva som också arbetade där skojade med Gustav Nilsson och det tyckte han om. Alva gifte sig senare med min bror Gustaf och de flyttade till Stockholm.


Från vänster: Signe Wahl Häggée's tjänsteflicka, Fru Signe i Utrike bodde hos Ström och var Ebbas mor, Anna Andersson syster till fru Westermark i Gamleby som bodde på "Farfarsstället där Göteborgaren nu bor" hyrde där faderen trädgårdsmästare sade "tack senast" när han kom in på ett ställe" (*), (förmodl. Rut Anderssons mor,)
Sittande mor till Gösta Birger och Inez, Mina Wahl (sömmerska i Norrsjö mitt för smedjan), Anna Sleman dotter till Carl Sleman bror till Teodor och farfar till Tord Sleman, Anna hade en systerdotter (Halvsyster Valborg) Mia som var läskamrat, Anna Sleman hushållerska hos Otto Jansson.
Gustafva, Gustav Nillsons fru sitter ytterst under klockan, Framför henne Tilda, den av de två systrar som bodde ovanpå i farfarsgården. Det var hon som brukade få gå till posten som då var inrymd i Föreläsningshuset, hav var tyvärr litet utvecklingsstörd.

Gustav Nilssons fru hette Gustava (Stava) och kallades "Madame". Hon var lång och smal och hade en låg och litet nasal röst. På fotot under klockan är hon sig lik som jag såg henne gå och styra i köket.
Med tiden blev hon allvarligare, trött och sliten. Framför Gustava sitter Tilda. Jag såg henne mycket när jag var barn. Hon brukade gå till posten som då var inrymd i en del av Föreläsningshuset där vi bodde. Jag känner nästan alla på det där fotot. Mina Wahl går inte att sudda ut ur minnet. När deras barn och barnbarn var hemma var det så muntert i stugan. Då diktade de verser bla om Wahls katt som hette "Tyra". Hon såg ut att känna sig mycket betydelsefull, för hon gick och svängde på sig värre. Sönerna tog sin gamla mamma om livet och svängde runt.
Tänk att Wahls inte hade järnspis i köket från början utan en häll som de kokade mat på. Det var ett fotogenkök som stod och susade där. Det förstärkte känslan av trivsel och rofylldhet som man fick när man steg in."


På en sommaräng i Trostad

Fr v: Arvid Andersson som fick åkeri i Trostad
Greta Larsson dotter till Amanda och gift med Oskar i Stockholm,
Nils Vedholm vars mor åkte till Amerika, själv flyttade han till Stockholm
Alva Andersson, piga på Gustav Nilssons gård i Trostad, hon var gift med Amandas son Gustaf som sitter därnäst
Axel Larsson även han son till Amanda.
När kortet togs förlovar sig Alva och Gustav och Greta och Arvid var förlovade.