KLOKA TOKAR

Antingen var de mycket kloka, eller också tokiga. I varje fall var de annorlunda och gjorde på sitt eget vis. Och de var fler förr än nu när skola och samhälle stöper alla i samma form. De var nyfikna på världen och vandrade för att få se mer och blev den tidens budbärare innan radio och TV fanns. Tidningar var inte så vanligt på landet så därför blev de oftast väl mottagna. För lyten hade man ingen tolerans och mobbning kände man inte till. Den var en del av samhällsstrukturen. Många var namnkunniga, men efter kriget försvann de, då fick de inte gå kring längre.


Bruzelle (ov an)

Lille John vid Bjursunds färja (tv)
* Paraplygubben kom från Loftahammar och gick mest åt Västervikshållet. Han gick långsamt och var tystlåten.
* Brazil Jack hade så långa armar.
* Björkrot bodde i Lofta ålderdomshem och han hade rött hår.
* Karlberg kom från V Ed. Han hade en fästmö som hette Klara och var mycket ute och gick. Men han sålde inget utan hjälpte bönderna bla med att tröska. Han fanns i socknen till 1932 då han skjutsades till sjukhus i Västervik.
* Theo spelade dragspel så bra när han var ute och gick på vägarna och hade alltid sin Magdeburgare med smörjknappar med. Ibland när det var fest i Björnsholm fanns Theo därutanför och spelte. En tid bodde Theo hos en släkting i Fästad där han skulle lära sig till skräddare. När Theo var på fest en gång klädde de andra ut sig med lakan till spöken. Theo blev rädd och tyst i flera dagar. Han kom till ålderdomshemmet i Björnsholm 1942. En gång när han var ute och gick blev han påkörd av en bil och dog senare.
* Källgubben från Öland gick kring med klykor och “slog vatten” på 1940-talet. Han var litet underlig och hade stickade kläder sommar som vinter. När de gick sönder lappade han dem.
* Kalle JAMS var en av de nyhetsförmedlare som gick omkring på gårdarna. Vad han än berättade, glatt eller sorgligt, så avslutade han alltid sin korthugna berättelse med “JAMS”. Förmodligen var det en sammandragning av “ja ja mens sann” som var ett alldagligt uttryck då. Det kunde låta “De ha redan mejat rågen i Åkerholm - jams. ¨Kalle börjar bli gammal - jams. Kalle Jams fick alltid ett skrovmål i köket och ofta en sup också. Då lät avskedet “Gud välsigne er - jams”.
* Ludde gick kring och sålde vykort och knappmärken. Han hade en käpp över axeln och på käppen hängde en påse av rutigt tyg sk “hemlängtan”.
* Olof Ett år anställdes en skollärare som borde, det tyckte man, vara väl kvalificerad för sitt värv. Han var nämligen examinerad lantmätare. Olof hette han och bostaden som kommunen upplät skulle heta Olofta, det krävde han. Hans lärarbana blev dock bara halvåret lång. Dan ände lärde han de stackars små barnen algebra. Det skall de kunna tyckte han. Algebra är vetenskapernas vetenskap. Hela tal, bråk, decimaltal, addition och subtraktion, allt är bara algebra. Barnen kom hem fullproppade med algebra. Mäster Olof var nöjd, men inte skolrådet.
En tid var Olof lärare på Vinö. Det berättas, att en gång när barnen kom upp på hans rum stod han på en pall med ett snöre bundet om en tand och fastgjort i takkronan i sin andra ände. Han befallde barnen att rycka undan pallen, och så var den tanden borta.
* På ålderdomshemmat bodde en liten karl som alltid hade borttom. Han hade inte ens tid att stanna och pinka - det gjorde han medan han gick. Förfärad tänkte jag ‘tänk om han möter ett fruntimmer’. Det var kanske det han ville.
* Lille John
Ett av originalen var Lille Johan eller “herr Svensson” vid högtidliga tillfällen. Han var från Ed och gick raskt och var pratsam. De var rackriga mot honom för han blev så arg när de kallade honom “Tuppskit”. Han hoppade och svor i ilska och skente och hötte med käppen. Man var rädd för honom men han var inte farlig, snarare var han nog mycket snäll och alltid propert klädd. Det kanske var så att Lille John ville bli retad. Det var hans sätt att bli uppmärksammad. När Ordenslokalen i Björnsholm bygges gick han förbi och de retade honom. Men basen Kalle Pettersson sa ifrån, “ni får inte säga n’t”. Nästa dag gick Lille Johan förbi men inget hände. Då vände han men inget hände då heller. Tredje gången stannade han upp och frågade “skall ni inte seje nå’t i da?” Ofta sågs han hos Gustav Nilsson i Trosta och han visste rätt väl när det var dags för bak. Då ville han ‘slicka skeden’, men vem ville inte det när det var sockerkakebak. Han uppförde sig belevat och talade vårdat som en fin person. Fick han en slant när han kom gående på vägen lät det “Tackar tackar, tackar tackar så mycket”. Långa tider var han försvunnen. Men så var det någon kommun som hörde av sig och fjärdingsman eller kommunalkamrer Sköld - han var bådadera - fick hämta honom med bil. Då mådde herr Svensson som en prins. När han kom hem var han ofta full av löss så då blev det fart till brygghuset. Det låg nedanför kommunalhuset mot Tingstad. Där fick han bada medan de värsta paltorna brändes. Det tyckte han inte om. Han fick ett sorgligt slut. De sände honom till hospitalet i Lund där han dog.

Lille John
* Fia Jansson
I det mycket lilla vita huset bredvid kaféet, nedanför bleckhornet i Björnsholm, bodde Gudmundsson. Han hade varit handlare upp mot Ukna. En bil hade han men körde inte själv. Däremot åkte han på en trehjulig cykel. Till honom kom Fia som hushållerska. Jag minns dem från 1940-talet. Fia gick och sålde småsaker som näsdukar och strumpor. Man gjorde narr av henne, men hon hade det säkert inte lätt, för krämpor fanns sällan bot. Kanske borde man säga att hon anpassade sig väl till sina förhållanden. Hon var så försynt och stannade innanför dörren när hon blev bjuden på kaffe, berättar Harriet Johansson. På insidan var hon en fin människa med bra tankar. Det var inte alltid så lätt att vara människa förr heller. Alltid satt hon på sista bänk i Ordenslokalen nr det var filmförevisning. Där stickade hon strumpor till filmförevisaren. Det var hennes sätt att betala biobiljetten. Många känner henne som ‘5-öres Fia’. Men fem öre var ganska mycket pengar då. “Det är min födelsedag i dag” sa hon, och någon gång i bland stämde det säkert.

Fia Jansson
* Edström
Till de litet originella kan man nog också räkna pastor Edström. Han hade det svårt i Lofta som ville ha en värdig präst medan Edström snarare var mycket folklig. Han fick inget körkort men åkte flitigt moped i socknen. På vägen mot Haga kolliderade han med köttbilen och dog.
Han hade sina nerver i skinnet och även om hans temperament var hett så var han mycket snäll. Pipan gjorde honom lugn. En gång var han sen till högmässan. Han kom på moppen från Stengårdsnäs. Det hände att de ringde extra länge i klockorna så att han skulle hinna. Upp för sidogången i full fart med oljeställ och skinnhuva, in i sakristian och på med mässkruden. Där blev han kvar länge och väl, för ett stopp i pipan behövde han som avskiljare mellan det världsliga och det andliga.
Ungdomarna i Lofta var fina. En gång samlades 20 ungdomar på kaféet i Björnsholm. Där kom de på, att de alla skulle gå till kyrkan om söndag. Tjugo ungdomar och fem vuxna i kyrkan gjorde Edström rörd. Han nästan jagade dem för att be dem komma nästa söndag också. ”så skall vi ordna kyrkkaffe”. Ungdomarna gick sedan regelbundet i kyrkan en tid.
Han vill komma nära sina människor. En gång föreslog Edström att ungdomarna skulle ordna ’baluns’ på Lofta skola. Det blev mycket trevligt men inte alla tyckte att det var passande. Anna Karlsson i Ånäs skrev i Västervikstidningen att det inte passade sig att ordna dans där prästen var med. Så var det på 1940-talet. Ungdomarna däremot tyckte annorlunda - att han ’var mysig’. Han kunde för all del bli rejält ilsken men det gick fort över. En gång kom han hem till Arvid och Rut i Trostad. Ungdomarna spelade musik så det dånade i huset och Rut ursäktade sig. ”Kyrkoherde är mitt yrke” blev hans avväpnande kommentar.

Pastor Edström.
Per Bottner döps 1953.


I Björnsholm korsade vägarna varandra så att det uppstod trafikfara och vid Esso-macken infördes stopplikt. Men Edström på sin moped stannade inte och en Stockholmare var tvungen att väja kraftigt. Han hann upp Edström och skällde ut honom. ”Jag är kyrkoherde, i Lofta” sa Edström och åkte vidare.

Edström hade konfirmander varje år. Och det var väl inte alla som läste på sina läxor så noga. ”Ni skall inte vara oroliga” sa Edström, ”för om ni kan svaret så räcker ni upp höger hand och om ni inte kan så räcker ni upp vänster hand. Och om jag skulle ta fel så skall ni inte vara oroliga i alla fall, för då svarar den som kan.”

* Nya tider
De är borta nu. Kvar finns bara en konstig gubbe på en liten östersjöö som vore obebodd om inte han bodde där. Han säger att på vintern är det inte kallare där än i stan och då förstår ni ju hur tokig han måste vara. Is som varken bär eller brister har han inte sett. Antingen brister den och då blir man blöt, eller också håller den och då kommer man över torr säger han. En vacker dag när det blåser och regnar ligger han där med näsan i vädret som alla andra som kanske inte var så tokiga som folk trodde. För man måste vara klok själv för att förstå vem som är tok eller klok. Och klok anser ju alla sig vara. Men hur kan man veta det? Det måste man vara klokare än sig själv för att förstå.