Släkten Andersson / Grånsten
.
Torsten Andersson berättar " Farfars far i Enestorp (vid Tjusts motell) var timmerman och bygde ladugården där mitt emot hotellet. Farfar Victor Andersson och brodern Alfred fick arbete på Grånsten där de gifte sig.
Victor gifte sig med Ada från Vråka och blev ägare till den övre gården medan Alfred bölv ägare till den andra. Det blev inte så bra, för gårdarnas lotter ligger så att man måste passera över varandras marker och det ledde till missämja.

Det hände då och då att man köpte en 'kagge' i Gamleby. Det blev Victors tur och han kom inte tillbaka. Så farmor Ada sa till Kalle, arrendator på Nygård, "nu får du åke te Gamleby å hämten". Kalle var inte glad att behöva ge sig iväg och körde rätt hårt. Vagnen hade järnhjul och det hade skakat med gubben där bak så han hade ramlat ur. När farmor Ada skulle läxa upp gubben fanns han inte där så de fick vända tillbaka och leta efter honom.

Victor fick barnen:
Helge som köpte Hjulby.
Märta g med Harald Karlsson från Vivelsjö son till Kalle i Råberga. De ärvde Råberga. Harald är far till Inger i Stengårdsnäs.
Erik som var 'galen' i hästar och arrenderade olika gårdar i Östergötland.
Nils blev gårdfarihandlare i samarbete med Tryboms. Nils hade hjärtfel, han badade i en balja med kallt vatten och dog ung.
Kalle hade först Grånsten på arrende och därefter Nygård som han arrenderade av Wierenfelt. Kalle gifte sig med Elna och fick Rune, Ingbritt, Gunbritt och en till.
.  .  .