GENVÄGAR

Valborg Nilsson berättar, att hennes far Carl Victor Kornell, som föddes 1860-01-02, "var son till 'Nåd' på Ullevi" och "Kornell hade brädgård i Gamleby". Men vem var denne nåd?
Man har antagit att det skulle vara Fredrik Victor Cornell på grund av namnet. Varborg berättar, att fadern skrev mycket brev och använde mycket sprit och det stämmer på Fredrik. Han dog i leversjukdom 1873, 37 år gammal och enligt Magda Sleman var Fredrik en flitig brevskrivare.
Men Valborg nämner också att Carl´s far aldrig gifte sig. Det skulle i så fall mer peka på brodern Carl Edvard som dog ogift 1870, 36 år gammal. Det sägs att Clara och han var ”fästefolk” och skulle gifta sig när Carl dog. Men det verkar osannolikt att de skulle gå och dra så länge och Clara under tiden skaffa ett barn till. Dessutom borde i så fall Carl Victor ha omnämnts i Carl’s bouppteckning men så har ej skett. Det kan vara ett önsketänkande men mer sannorlikt ett sätt till lämplig bortförklaring.
Samtidigt nämner Valborg att Carl´s far tog väl hand om sin son och såg till att han kunde läsa och skriva. Vid sin konfirmation fick han en kostym. Men så dog Carl´s far plötsligt och understödet upphörde. Det kan ju peka såväl på Fredrik som Carl men kanske mer på Henrik Cornelius som dog 1886. Carl Victor hade då blivit stor nog för konfirmation och kostym.

Den senare varianten styrks av Gerda Dahlberg som minns, att Carl Victor ville ta sin fars namn Cornelius men blev nekad. Man kan ju förstå att det var känsligt eftersom Henric var mycket religiös och gift med sin kusin Olivia sedan 1851.Även Gunnar i Hycklinge berättar att hans faster, Alma Karlsson född 1878, berättat något liknande nämligen att Carl V Kornell skulle varit uä barn till Henric Cornelius i Gamleby och att han velat ta sin fars namn men blivit nekad.
Helga Hast, dotter till Amanda Larsson som var syster till Alma Kronell, berättar att Kronell var son till en förnäm man som hette Cornelius från Gamleby. Någon annan som hade brädgård i Gamleby än Cornelius fanns inte.

Clara Hansdotter, Carls mor, gick det inte så väl för. Att vara ogift mor var svårt på många sätt och för Clara, som miste sin far innan hon fyllt ett år, var det säkert extra svårt.
Liknande berättelse finns även om Carolina Nilsson 1846-1921. Hon fick plats hos Cornelius där hon blev med barn. Därefter bosatte hon sig på Heda med sonen Seth Axel Nilsson 1870 - 1938.

Hur Fredrik och Carl såg ut är det väl ingen som vet. Men ett fotografi på Henrik Cornelius visar på en kraftfull man med avsmalnande panna och buskiga ögonbryn. Egenskaper som tydligt går igen hos Thora, Valborg, Sigurd och även Thord Nilsson och syskonen Boquist.
När Sigurd och Helga åkte till Västervik och passerade Ullevi sade Sigurd i bland, att här har vi nära släktingar. Samma sak nämndes när Lennart Sjöstrand och Lars Cornell började i skolan i Västervik tillsammans.

Längre än så går det nog inte att komma utan genforskning. Och något bör man väl ha att undra över. Hur det än ligger till, i båda fallen är anfadern Sockenskräddaren i Tuna, Johan Cornelli f 1754 och Cecilia Svensdotter f 1765 genom sina tvillingar Carl Magnus Cornelius och Johannes Cornell födda 1787.