Gårdarna i Hulta

I NEDANSTÅENDE TABELL HAR SPALTERNA HALKAT FEL
I HÖJDLED - SKALL RÄTTAS
 

A. Sandto

B.
Mellangården

C.

D
Sixtensgården

E.

F. Viksgården

G.
Björkmansg

H.
N
Swederna

J.

K.

L.

M. Nyhult

N. Bäcken
1835

Magnus Edlander


Måns Nilsson

Karl Larsson


N Månsson arv

Nils Jönssons arv

Hindric Nilsson


Lars Hultgren

Måns Larsson

Lars Andersson

Bengt Hindriksson

Nils Olofsson arv

Kyrkv Lars Nilsson

Per Persson
1875

Alfred Edlander


Gustav Månsson

Lars Carlsson


Anders Nilsson

Anders P Andersson

A G Larsson


Johan Björkman

C Nilsson+
E Carlsson

Nils Larsson

Carl Edlander

Carl G Carlsson

Nils o Carl Larsson

Anders Larsson
1975

Svanström


Edberg *)
HammarmanKarl Gustavsson


Bach

Kling

Sven G JonssonSethsson

Affärer

I Hulta fanns det tre affärer. Den största låg invid berget mitt emot Nyhult. Den revs när nya affären byggdes. Valter Gustavsson köpte affären av Folke Th. och det var egentligen en filial till den ena av de två affärer som fanns i Vråka. Ulla hette en expedit som bodde i Hulta och var expedit i Vråka. Greta hade hand om Hultaaffären.

Rolf Gustavsson och hans fru var de sista handlarna där. Rolf var från början snickare från Nocketorp. Han och hans far hade snickerifabriken i Vråka där de bla gjorde klädhängare. Sonen Bengt blev småningom kommunalråd i Västerås.

Uppe i byn bredvid Hammarman på Ragnars och Rosas gård fanns en liten karamellaffär. Vik hade den affären som sköttes av några döttrar.

I Gölskogen halvannan kilometer från Hulta fanns en affär. John Lindström drev den och flyttade den till Hulta omkring 1920.

Rune Harrysson tog över affären i Gölskog på 1930-talet (?) men blev senare elektriker i Överum.

Karl och Irma Gustavsson

Karl är född i Forsby 1909. Därifrån gick man och handlade i Gölskogen. Över skogen via Ängstorpet - Blocksborg - Göla - utmed ?agarn? till Gölskogen var stigen en mil ungefär. Vägen till Skedshult var litet längre. Till Gottard Johanssons affär i Skedshult lade man 'not' (papperslap med pengar) och så kom varorna tillbaka med mjölkskjutsen.

Karl flyttade från Forsby till det vita huset på höjden i Melby 1922.

Kalle var en tid dräng på Mellangården. Han och Irma var fästfolk på 1930-talet och Kalle kallades Kalle Björkman för att han friade på Björkmansgården.

En gång 1942 skulle Kalle sälja en häst på auktion till en gubbe från Härnum. Gubben påstod att hästen inte hade bra skenben. Kalle blev arg för han trodde att gubben menade att hästen skenade.

Han gifte sig med Irma Svanström på Björkmansgården där de fortfarande (1999) bor.

*) Tekla Edberg var gift med Helge Gustafsson (född 1891), som var barn till Carl Magnus Gustafsson (född 1866), även kallad fanjunkarn och kommunalråd i Eds kommun, gift med Augusta Ljungqist (född 1865 i Forsby kvarn).